KREATIV INSPIRATION

Nu när det är lite svårare att träffas vill jag sprida lite inspiration för kreativitet på hemmaplan. 

FUSING AV PLASTPÅSAR

Man kan låta sig inspireras och vara lite spontan med enkla medel, som t ex att skapa spännande saker med plastpåsar. Så här gjorde jag:

 1. Tag två plastpåsar i olika färg (jag tog sådana som var avsedda för avfall)
 2. Smält ena påsen (eventuellt vik den dubbel en gång) försiktigt med ett strykjärn mellan ugnspapper (både över och under plasten) . Max 2 prickar på strykjärnet. 
 3. Se till att hålla god ventilation för säkerhets skull
 4. När påsen har svalnat har man en styv tunn skiva
 5. Klipp den i mindre bitar, i önskade former
 6. Sprid nu ut dessa bitar i en ny påse som du smälter på nytt
 7. Nu har du ett material som du kan använda till något kul, t ex att brodera i eller sy något av.
Egen confetti av plastpåse
"Fusad" plastpåse

Före mer information, inspiration och tips på hur man gör och vad man kan använda resultatet till, kika in följande två länkar

TIPS 1: Tekniken och hur man “fusar”plastpåsar finner ni HÄR

TIPS 2: Hur man gör en personlig väska av “fusad” plast (bara frisyren på kreatören är värd att beskåda) finner ni HÄR

KORG AV FIN-MAGASINEN

Vad gör man  med alla fina magasin som man redan läst och inser att man inte kan spara för evigt?

En idé är att göra en fin korg för förvaring. Den är lätt att variera på bredd och höjd så det kan bli både armband, pennställ, garnkorg eller lampskärm. När man fått kläm på tekniken är det lätt att tänka sig andra material såsom godispapper eller buntband. 

Här kommer ett tips från youtube:

PIXEL-GENERATOR

Jag skulle vilja slå några slag för ett smart verktyg som omvandlar din bild till ett pixelmönster med tillhörande lista på färgkoder på DMC-garn samt trådåtgång. Det här kan man ha mycket kul med. Man kan ställa in hur många stygn man vill ha i bredd, hur många färger man vill jobba med och mycket annat skoj. Allt beroende på hur pixlig man vill ha bilden. 

Originalbild
60 stygn bred + 40 färger
40 stygn bred + 20 färger
30 stygn bred + 10 färger

Möjligheterna med detta är oändliga. Korsstygn är kanske den givna tekniken, men varför inte lappteknik, eller till stickmönster i flera färger. Vana stickare kanske tänker Dominostickning (finns massor med tips på Youtube).

Eller varför inte målade fält på en fondvägg alternativt en vägg med kakel.  

Fördelen med den här pixelgeneratorn är att man får ut färgkoderna, visserligen i färgkoder för DMC garn, men fullt möjligt att tänka i andra banor. 

Dessutom får man ut en symbolkarta, där varje kulör har en symbol. Då blir det lätt som en plätt att följa mönstret!

JULSTJÄRNOR AV TAPET

Skapa superfina dekorationer med Hanna Wendelbo. Hon har många fina tips, bland annat denna julstjärna som hängt med några år. Följ henne på instagram för mer inspiration. 

Det är lätt att hitta tapetstuvar på de flesta färghandlare och kombinera till fina heminredningsdetaljer.

 

ENKEL MANUAL FÖR KREATIVA TRÄFFAR

Trots att det finns teknik för det, så har vi inom det kreativa skapandet inte på bred front använt oss av de digitala möjligheterna att vara interaktiva. Det är ju så trevligt att träffas fysiskt. På sin höjd har vi använt face time på mobilen när vi pratat med vänner och familj som befinner sig på avstånd. 

Men nu när vi inte bör träffas fysiskt, så har det ju varit betydelsefullt att utforska andra möjligheter. Det som har varit påtagligt under det senaste året är digitaliseringen inom kreativa områden. Den har spridits mycket snabbare än den hade gjort under normala omständigheter. Det har blivit allt vanligare att de som håller kurser och workshops flyttar sin verksamhet till nätet för att överleva. På sikt blir det säkert så att både fysiska och digitala kurser kommer att existera parallellt, även inom vår bransch nu när vi upptäcker fördelarna med att kunna ”ses” trots avstånd. 

För den som inte är van kan det tyckas skrämmande och svårt att lära sig ny teknik. Det kan vara svårt att förstå hur det fysiska mötet med andra kreativa personer ska kunna ersättas av träffar via dator eller mobiltelefon.Så för att underlätta kommer här en enkel manual till två av de vanligaste verktygen för digitala möten – Teams och Zoom 

Manualen kommer att finnas tillgänglig från och med onsdag v49

DET KOMMER MERA...

Här slipas det finfina tips till er. Inom kort kommer bland annat:

 • adventskalendertips
 • belyst vinterlandskap i papp
 • personliga julkort
 • mönstersimulator till stickare och brodöser
 • textila smycken